Thuis » Het genoom van de slijmprik is voor het eerst gereconstrueerd

Advertentie

Het genoom van de slijmprik is voor het eerst gereconstrueerd

Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst het genoom van slijmprikken gesequencet, de enige groep gewervelde dieren waarvan nog geen referentiegenoom bestaat. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution.

Myxines leven in de diepe oceaan, waardoor hun genetisch materiaal moeilijk te bestuderen is. Bovendien bestaat hun genoom uit een groot aantal microchromosomen, die op hun beurt bestaan uit repetitieve sequenties. Tijdens de ontwikkeling verliezen de cellen van veel weefsels microchromosomen, en het volledige genoom blijft alleen achter in de cellen van de geslachtsorganen.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om het genoom te reconstrueren van de slijmprik Eptatretus burgeri, die leeft in de Stille Oceaan, voor de kust van Oost-Azië. Om dit te kunnen doen, moesten de onderzoekers een reeks sequenties uit embryo’s van de slijmprik analyseren, waarvan de totale lengte 400 keer zo groot is als het genoom zelf, met behulp van de Hi-C methode, waarmee je de ruimtelijke structuur van chromosomale contacten kunt reconstrueren.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie